Om kontroll... IGEN!

Ok, här kommer del två av ja vem vet hur många... ?!?

Kontroll var det... börjar inse hur jag ägnat väldigt mycket energi åt att med "tvång" försöka kontrollera min omgivning... tydligast visar sig det i ridningen. En 500 kilosklump med en egen vilja får jag aldrig börja mäta mina krafter med. Istället måste jag använda hela min förmåga att försöka puffa, lirka, försiktigt styra in, föreslå, avgränsa... allt detta är åtgärder som inte går rakt emot hästens egen kraft. Er som vagt minns skolans fysik vet ju vad som händer med rörelseenergin om den möter en annan lika stark kraft rakt framifrån... Kabooooom! Istället handlar det om att med bibehållen energi få kraften att gå åt det håll jag själv vill. image12


Ja, här har jag lekt lite pogo pedagog och försökt rita upp hur jag tänker... :-)

Det handlar om att "kontrollera" kraften, energin, viljan... eller Qi eller Prana eller vad nu olika kulturer kallar det.
Skapa FLOW! Och det gör jag genom att inte gå emot kraften, utan att istället påverka den dit jag vill...
Det handlar inte om någon form av curlingattityd, tvärtom. Ansvar är grundbulten.

Nu ska jag ta och flowa ner mig till köket för lite kvällsmat... magen kurrar så högt att det blir svårt att vara djup å filosofisk... *LOL*

Och förresten! Snart är det jul!


Uppe i Norrland!

Är jag nu!
Stockholm alltså.

Passar på att gå på stor mässa för egenföretagare och hälsa på Storasyster. Dessutom på schemat, fika med goda vänner, shoppa på outlet (De har kollektionsprover från noanoa!!!!!!!!!) och gå på sångworkshop. Misse bor hos Underbare Mannen i Göteborg, de kan hålla varandra sällskap vid datorn...

Åkte tåg upp hit och njöt av att det gick riktigt långsamt. Hann se alla vackra färger. Prata med stolsgrannen, en thaiboxande fallskärmsjägare med filosofiska anlag. Härligt! Blir så glad när det uppstår givande samtal... behöver inte handla om stora saker, men all förändring sker ju i små steg... bejaka!

Läser spännande bok, eller ja böcker faktiskt... Stiftelsen av Isaac Asimov. Läste Stiftelsetrilogin i vintras redan och har just avslutet Preludium till Stiftelsen och Hari Seldon och Stiftelsen. Har nu börjat om på trilogin, eftersom den kronologiskt kommer efter de två andra. Har egentligen aldirg varit intresserad av Science Fiction tidigare, men några vänner tipsade mig om boken och jag insåg att jag hade bildat mig min uppfattning på fördomar och okunskap. Så jag läste trilogin med nyfikenhet under årets mörkaste och kallaste tid... och passade på att dra på mig en influensa och några förkylningar under våren, så nog blev det mycket lästid i sängen...
Nåväl.
Kan rekommendera dessa böcker till alla som är det minsta intresserade av andlig utveckling och nyfikna på sina egna förmågor!

Nu sitter jag på Storasysters jobb och njuter av den högteknologiska utvecklingen. Kollade just nya beställningar i shopen, gjorde några små justeringar och nu knappar jag alltså in lite i bloggen. Helt underbart ju! Innan var jag så mycket mer låst till Halmstad genom mitt jobb, men jag njuter verkligen av denna frihet!

Däremot hoppas jag att jag kan hålla mig ifrån Telias reklamslogan "Jobba från sommarstugan"... men hallå, i sommarstugan är det väl meningen att man ska semester? Varför annars ha en sommarstuga?
Viktigt att unna sig fritid... för att sedan full kunna fokusera på jobbet. Lätt att säga, efter 7 år som egenföretagare så vet jag också att det där är lite knepigt ibland... särskilt när man startat ett nytt företag och det är så himla KUL att jobba!
Det roligaste jag vet är när det kommer nya kollektioner... att se Sweetish designers skapa fritt! Wow!
Kan avslöja att det inom kort kommer en julkollektion! Så himla underbart fin!!!

Nu dags att följa med Syster på Äventyr i Storstaden!!! Tjohooooo!!!

:-)

Ännu mer kontroll... :-)

får jag när jag lär mig nya saker. Mer kunskap = bättre underlag för ansvarsfulla beslut. För ett gott beslut kännetecknas av att vara så bra för så många som möjligt. Ordet "Good" har nämligen just den betydelsen... att gagna flesta möjliga.

Så nåt som kan vara bra för Mig, är inte nödvändigtvis gott.
Kan vara spännande att våga pröva sina beslut utifrån den idén...

Har de senste dagarna börjat sätta mig in i datorvärldens mystiska små ettorånollor. Jag brukade drabbas av akut "NEJ-JAG-FATTAR-INTE" ångest så fort jag stötte på något problem som jag inte kunde lösa inom fem minuter. Kan väl säga att det blev många projekt som aldrig avslutades, med den inställningen... *host* Nu har jag lärt mig att inte ge upp så lätt... vägen dit gick via insikten att "Okunskap" verkligen inte är detsamma som "dumhet". bara en sån sak...
Att vara okunnig är inget att skämmas för!!! Det handlar ju enbart om att just detta ämne har du ännu inte lärt dig något om. Om du tog dig tid och bestämde dig för att verkligen lära dig mer om detta ämne, så skulle du ju också kunna mer.
Dumhet handlar om helt andra saker. Ett exempel kan vara att inte inse att man är okunnig, utan istället gå omkring och tro att man vet allt om något. Dumhet kan också handla om att inte vilja ta ansvar. För vaddå? Jo, sin okunskap.
Som exempel kan vi titta på det här med fördomar... vad beror generaliserande uttalanden på? Delvis okunskap. Och en ovilja att ta reda på mer. Mycket enklare att bara dra till med nåt uttalande/åsikt som låter bra och verkar stämma överens med andras åsikter i gruppen som omger mig.
 Tillbaka till datavärlden. Och insikten om okunskapen. Den ställer mig inför ett val: antingen ta reda på mer själv, eller låta någon annan utföra jobbet.
Jag har testat det senare alternativet allför ofta, med resultatet att det blir dyrt och att jag fattar ännu mindre. Så dags då att börja lära mig lite IT-språk... så att jag i alla fall kan hänga med hjälpligt när datasnubbarna ska förklara möjligheter och omöjligheter för mig.
Vill passa på att berömma killarna på Textalk, det är företaget som jag hyr min webbshop av. Det innebär att de tillhandahåller en teknisk lösning så att kunden kan handla, gå genom kassan, jag kan få statistik osv. Nåväl, detta är numera ganska vanligt. Det som däremot är ovanligare, är det bemötande jag får när jag kontaktar dem med allehanda frågor... inga som helst suckanden eller "lilla gumman"-attityder utan saklig och konkret information. Blir ju bara så glad!!! Visst, det kanske är en självklarhet med bra service, men jag har vareit i kontakt med många olika data-aktörer genom åren som egenföretagare, och jag vet vad dålig service innebär...
Så Dagens Ros till Rickard, Alex och alla de andra på Textalk!!!

Åter dags för färd  mot Göteborg... har fått en ny DT... ska presentera henne för er nästa vecka... hon är så himla duktig!

Tjingeling
M


Kontroll...

Vad betyder det egentligen?
Är det att frenetiskt försöka hålla kolla på allt som pågår omkring dig och försöka kontrollera att det "går rätt till" eller sätta upp ett benhårt förhållningssätt mot omvärlden att "SÅHÄR ska det minsann vara och JAG bestämmer".
Tänk vad jobbigt det blir då... så mycket energi som går åt till att försöka påverka omgivningen att göra det jag själv tycker de ska göra.

Jag tänker på en strömmande flod som liknelse... det blir ju ganska jobbigt att försöka gå mot strömmen eller dämma upp hela floden med ett plank. Men om jag nu behöver ta mig över floden, hur ska jag göra?
Att simma uppströms kommer att dränera mig på krafter så att jag sen bara orkar flyta med och vem vet då var jag hamnar? Eller så kanske jag till och med drunknar.
Att försöka stoppa floden (nu utgår vi alltså från att jag inte är en biblisk person...) kräver enorma insatser, planering, projektering mm. Dessutom kommer mitt projekt att allvarligt påverka miljön för dem som bor runt floden.
Hmm.
Så hur behåller jag kontrollen, UTAN att slösa energi och utan att påverka omgivningen mer än absolut nödvändigt?

Tänk FLYT.
Det innebär att följa med, att göra det bästa av en situation utifrån dess förutsättningar, att inte låta sig hindras av inre hinder i form av tankemönster eller "moralregler" utan istället tänka etiskt. Alltså utifrån ett högre perspektiv, inte en massa regler som vi människor mer elelr mindre medvetet har skapat i vårt samhälle.

Så FLYT i exemplet ovan kan innebära att jag först tar reda på flodens verklighet. Jag måste ta reda på fakta innan jag kan fatta ett klokt beslut. Bäst är att ta reda på det själv, men går inte det, får jag försöka hitta tillförlitliga källor.
Floden kanske inte är så djup vid något ställe, eller finns det en bro längre upp? Kan jag fråga människor som bor vid floden hur de brukar göra? Kan jag själv testa hur strömt det är, utan för stora risker?
Allt sånt ger dig underlag för att kunna ha kontroll över situationen. Det innebär alltså inte att du styr naturlagarna, men du tar eget ansvar och bättrar på din kunskap. Det ger självtillt = kontroll.

Så... kanske dags att omdefiniera ordet kontroll? Till ANSVAR.Freeeeeeeeeedag!!!

image11


Så härligt med er kreativitet!!! Elin var en av mina första kunder och har verkligen gjort fina grejor med sina stämplar! Present kommer naturligtvis i nästa beställning!

Nu dags att gå en liten sväng... sen mys-laga-mumsig-mat-med-Underbare-Mannen-dags... :-)

Ha en skön helg!

Rörd, inte skakad...

http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA

KOlla in detta...helt underbart. och får en att fundera över det här med förmåga. Och vad vi har för bild av oss själva...

Njut!

RSS 2.0